Υγιεινές συνταγές διαίτης!

Συνταγές από τη δίαιτα των μονάδων!

Για λαχταριστή και πανεύκολη σπιτική Μερέντα με μηδέν μονάδες, χρειαζόμαστε μόνο:
  • 2 φλιτζάνια  κακάο
  • 1 φλιτζάνι φρουκτόζη
  • 1 βανίλια ( προαιρετικά) 
  • Νερό, όσο πάρει για να ομογενοποιηθεί!
Ανακατεύουμε τα υλικά και απολαμβάνουμε τον light πειρασμό, χωρίς ενοχές!

Εμπνευστής/ Πηγή:
Φώτης Χεριστανίδης απο την ομάδα Μπουρουνόβα-Η δίαιτα των μονάδων  

~~~~~~~~~~~~~~~~
ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ 200 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΤΑ 100GR

ΥΛΙΚΑ:
2 μελιτζάνες, 3 κολοκύθια καθαρισμένα και κομμένα φέτες
1 κιλό κιμά κοτόπουλου
1 κουτί χυμό ντομάτας ή πολτό από 5 φρέσκιες ντομάτες (στον τρίφτη)
2 κουταλιές ηλιέλαιο
Αλάτι, μείγμα μπαχαρικών ή 2 κύβους λαχανικών για νοστιμιά
1 κοφτή κουταλιά μέλι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
1 λίτρο γάλα 0%
30gr αλεύρι κατά προτίμηση μαύρο
2 μεγάλες κουταλιές φυτικό βούτυρο light

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν τηγανίζουμε τίποτα και δεν προσθέτουμε πατάτες και αυγά. Για να πάρει χρώμα ο μουσακάς μας, αντί για βούτυρο στην επιφάνεια, βάζουμε σε μερικά σημεία λίγη από τη σάλτσα του κιμά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προετοιμάζουμε τα λαχανικά και φέρνουμε όλα τα υλικά της συνταγής κοντά μας. Βάζουμε νερό σε 2 κατσαρόλες και μόλις βράσει, στη μία ρίχνουμε τα λαχανικά και στην άλλη τον κιμά μαζί με τη ντομάτα, τον κύβο και το μέλι.
Σε μια τρίτη κατσαρόλα λιώνουμε το φυτικό βούτυρο π.χ Becel pro-activ extra light και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το γάλα 0% και χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα μας και τέλος αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία. ΔΕΝ προσθέτουμε αυγό, παρά μόνο λίγο αλάτι ή κάποιο μείγμα μπαχαρικών της αρεσκείας μας π.χ ¨Maggi νοστιμιά BIO ¨. Αν για οποιοδήποτε λόγο σβολιάσει η κρέμα μας, δεν την πετάμε αλλά την επαναφέρουμε πανεύκολα με οποιοδήποτε μπλέντερ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία για 10 λεπτά, αλείφουμε με πινέλο ελάχιστο ηλιέλαιο στο ταψί μας και ξεκινάμε το στήσιμο των υλικών. Πρώτα βάζουμε τα λαχανικά, έπειτα τον κιμά και τέλος τη μπεσαμέλ. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Ο μουσακάς θα είναι έτοιμος περίπου σε 40 λεπτά!
~~~~~~~~~~~~~~
Χρώματα λαχανικών (2 μονάδες απεριόριστα)

 Υλικά:

Λαχανικά της αρεσκείας μας
Σάλτσα ντομάτας, σπιτική η του εμπορίου 
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
Αλάτι 
Πιπέρι

Εκτέλεση: 
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ροδέλες και τα τοποθετούμε κυκλικά στο ταψί. Περιχύνουμε τα υπόλοιπα υλικά πάνω στα λαχανικά και ψήνουμε στους 170◦C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.

Πηγή/ εμπνεύστρια: Μπουρουνόβα - η δίαιτα των μονάδων / Siranidou Valia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Σουτζουκάκια 4 μονάδες)

1 kg κιμά
1 ποτήρι νιφάδες βρώμης
1 αυγό
1 κ/σ ξύδι
Κύμινο-αλάτι
Σκόρδο κατά προτίμηση
1 κουτί αποφλοιωμένα  ντοματάκια
2 κουταλιές της σούπας λάδι

Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά πλην της ντομάτας και τον αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο ώστε να μαλακώσει η βρώμη. Μετά το χρόνο αναμονής, πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο, μέτριο φούρνο. Αφού ροδίσουν, περιχύνουμε με την ντομάτα και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση. Αν θέλουμε καρυκεύουμε και προσθέτουμε στη σάλτσα τα μυρωδικά της αρεσκείας μας.

Πηγή/ εμπνεύστρια: Μπουρουνόβα - η δίαιτα των μονάδων / Μαρία Λαρεντζάκη
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Σιμιγδαλόψωμο (1 μονάδα)

3 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 ντομάτα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη
1 πιπεριά πολτοποιημένη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα φρουκτόζη
Πάπρικα σε σκόνη και ρίγανη
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη ανακατεμένη με χλιαρό νερό
Κομμένες λιαστές ντομάτες χωρίς λάδι .

Τα ανακατεύουμε όλα και προσθέτουμε χλιαρό νεράκι, όσο πάρει. Πασπαλίζουμε μια φόρμα σιλικόνης με σιμιγδάλι και την γεμίζουμε με τη ζύμη. Την αφήνουμε μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον και στη συνέχεια ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς, περίπου για 40 λεπτά.

Πηγή/ εμπνεύστρια: Μπουρουνόβα - η δίαιτα των μονάδων / Constance Real del Mar
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Σπιτικές μπάρες ενέργειας για υγιεινή διατροφή!

Υλικά
½ φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι λάδι καρύδας

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα βατόμουρα χωρίς ζάχαρη (σε οποιαδήποτε μορφή)
1 κουταλιά της σούπας ινδοκάρυδο
1 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
2 φλιτζάνια βρώμη
1 ½ φλιτζάνι σταγόνες μαύρης κουβερτούρας
εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια 

Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά το φυστικοβούτυρο με το μέλι και το λάδι καρύδας και αφού λιώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βρώμη, το ινδοκάρυδο, τα βατόμουρα, τη σοκολάτα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έπειτα τοποθετούμε σε ρηχή φόρμα σιλικόνης. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο και μόλις πήξει, το κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Πεντανόστιμο ρολό κρέατος
(3 μονάδες χωρίς περιορισμό)

Υλικά:
  • 1 μεγάλο χοιρινό φιλέτο, περίπου του κιλού 
  • 2 βρασμένα καρότα
  • 200 γρ. μοτσαρέλα σε κυβάκια
  • 300 γρ. μανιτάρια, ελαφρώς τσιγαρισμένα
  • αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικό σουμάκ
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • χυμό απο 1 λεμόνι
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο 

Ανοίγουμε το κρέας σε επίπεδη επιφάνεια και το γεμίζουμε τοποθετώντας όλα τα στερεά υλικά πάνω του, κατά μήκος. Τυλίγουμε ρολό, δένουμε με κλωστή κουζίνας και βάζουμε το φαγητό σε ταψί ή γάστρα. Περιχύνουμε με όλα τα υγρά της συνταγής και σιγοψήνουμε στους 160◦C σε προθερμασμένο φούρνο για δυόμιση ώρες.

Σερβίρουμε σε φέτες, με σως μπαλσάμικο.